Je zou het misschien niet verwachten van een metaalbedrijf, maar we engageren ons om op een verantwoorde en duurzame manier te ondernemen.
Op onze site sorteren wij het kleinere huishoudelijke afval, waaronder PMD, restafval, papier en karton… om een optimale recyclage te garanderen. Maar dat is nog niet alles - ook restjes inox en ijzer worden zorgvuldig gescheiden en naar het recyclagepark gebracht voor een duurzame verwerking. Bovendien zorgen we ervoor dat schadelijke stoffen, zoals beitsmiddelen die nodig zijn om de metalen schoon te maken, apart worden opgehaald, omdat we ons inzetten voor een milieuvriendelijker afvalbeheer.
Ons atelier maakt maximaal gebruik van het platte dak om aanzienlijke hoeveelheden hemelwater op te vangen. Dankzij onze efficiënte productieprocessen en waterzuinige apparatuur kunnen we ons volledige productieproces laten draaien op regenwater. Maar daar blijft het niet bij; we vangen zelfs voldoende water op om onze apparatuur, gebouwen en transportvloot volledig met regenwater schoon te maken. Op deze manier verminderen we ons waterverbruik aanzienlijk en gaan we waterverspilling tegen.
Ook bij de selectie van onze leveranciers speelt het milieu een belangrijke rol. Zo kiezen we steeds voor lokale partners om onnodige CO2-uitstoot tegen te gaan.
Bovendien houden we voortdurend de vinger aan de pols bij onze leveranciers van behandelende producten, zoals beitsmiddelen, om te onderzoeken hoe we samen kunnen evolueren naar een minder vervuilende samenstelling. Een zoektocht waar we samen met onze partners onze schouders onder zetten om de impact op het milieu te beperken.
Als bedrijf zijn we ons heel bewust van onze voorbeeldfunctie op vlak van consumptiegedrag. We springen dus ook bewust om met kapotte toestellen en werkmateriaal, waarbij we altijd eerst overwegen of reparatie mogelijk is met behulp van vervangstukken. Voor kleinere werkmiddelen streven we ernaar ze te gebruiken totdat hun functie of veiligheid in het gedrang komt. Versleten tools worden teruggestuurd naar de leverancier voor recycling. Hoewel onze medewerkers graag met het nieuwste materiaal werken, begrijpen ze ook het belang van het behoud van goed functionerend materiaal.
Om onze CO2-uitstoot te beperken, zetten we in op slimme mobiliteitsoplossingen. Op onze huidige site hebben we een elektrisch laadpunt ter beschikking en dankzij de onderlinge collegialiteit bij onze medewerkers is carpoolen al een natuurlijk onderdeel van onze bedrijfscultuur geworden. Bovendien is onze site strategisch gelegen voor optimale bereikbaarheid vanaf de snelweg. Onze leveranciers kiezen we zoveel mogelijk lokaal, waardoor we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen.
Dankzij heel precieze berekeningen en nauwkeurige snij-en lasmachines kunnen we maatprojecten heel accuraat produceren. Bij laserwerk moeten we rekening houden met bepaalde standaardafmetingen. Als de klant afmetingen buiten die standaard vraagt, gaan we altijd eerst samen op zoek met de klant of er een mogelijkheid is om het project met de standaardafmetingen te realiseren, om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Ook onze partners en ondernemers hebben hier oog voor.
Op het vlak van energie hebben we heel wat toekomstplannen. We streven ernaar om onze efficiëntie te verhogen door ons machinepark uit te breiden. Dat willen we natuurlijk doen met oog voor duurzaamheid en energie-efficiëntie door te kiezen voor machines die een goede energiescore hebben en weinig energie verbruiken. Daarnaast willen we in de toekomst ook op vlak van energieproductie enkele belangrijke stappen zetten. Onze toekomstplannen omvatten de aankoop van een eigen gebouw, zodat we meer kunnen investeren in groene energiebronnen. Zo willen we gebruik kunnen maken van hernieuwbare zonne-energie met behulp van zonnepanelen om ons machinepark aan te drijven en willen we nog extra inzetten op elektrische mobiliteit.
Van een keten naar een kring evolueren… ook daar streven we naar. Wij zijn dan ook heel trots dat we dankzij de samenwerking en het overleg met onze leveranciers van onderdelen en grondstoffen en dankzij onze interne onderhoudsdienst grote stappen kunnen zetten om de kringloop te sluiten.
Sociale impact vormt een integraal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van LV Metal. Geïnspireerd door haar achtergrond in de zorg streeft zaakvoerster Aurelie ernaar om een inclusieve werkcultuur te bevorderen waar gelijke kansen centraal staan. Bij ons krijgt elke sollicitant de mogelijkheid om zich persoonlijk voor te stellen tijdens een gesprek, omdat we geloven in transparantie en vertrouwen.
Vertrouwen is een kernwaarde bij LV Metal, en daarom staan Wim en Aurelie altijd klaar voor de medewerkers. Als vertrouwenspersonen zorgen zij er dag in dag uit voor dat elke medewerker goed in z’n vel zit en dat alles soepel verloopt. Een veilige en collegiale werkomgeving gegarandeerd.
Niet alleen binnen maar ook buiten onze organisatie zetten we ons in voor een positieve sociale impact. Wim is lid van de vrijwilligersorganisatie Kiwanis en draagt zo mee bij tot het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, want zij zijn onze toekomst.